Budapest Nappal Hajtva

Napelemes képzés közös képviselőknek

A „Budapest – Nappal hajtva” projekt keretein belül, társasházi közös képviselőknek szerveztünk képzést 2022. június 1-jén, a társasházi napelemes projektek megvalósításának témájában. A képzés résztvevői alapismerteket szereztek a napelemes rendszerekről és gyakorlati útmutatást kaptak egy társasház napelemes rendszerének projektfeladatairól.

A rendezvény a „Budapest – Nappal hajtva” projekt támogatásával valósult meg, a részvétel minden résztvevő számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött volt.

Témáink voltak: Napelemes alapismeretek | A „Budapest – Nappal hajtva” projekt bemutatása | Napelemes kiserőművek tervezése és engedélyeztetése | Társasházi napelemes projekt megvalósítása és menedzsmentje | Megújulók és elektromos fűtés használata társasházakban | Napelemes rendszerek finanszírozása

Elérhetővé tettük az előadások videofelvételeit és anyagait a rendezvényre regisztráltak számára. Kattintson az erről szóló értesítő e-mailben található linkre, vagy írja ide azt az e-mail-címet, amelyet a regisztrációkor megadott!

E-mail-cím, amit a regisztrációkor megadott:

A visszajelzéseket, észrevételeket örömmel fogadja: Dóri Bence projektkoordinátor | Telefon: 06 30 484 0184 | E-mail: doribence@mernokmedia.hu


Konferencia-értékelés

Kérjük ossza meg velünk észrevételeit, benyomásait a rendezvénnyel kapcsolatban!
(Pl. megközelíthetőség, kommunikáció, miről hallana legközelebb, üzenet a szervezőknek, általános értékelés stb.)

Kérjük, értékelje a rendezvényt és az előadásokat 1-től 5 csillagig!

Rendezvény
1=elégedetlen voltam, 5=kifogástalan volt

1–2–3–4–5


Szervezés


Helyszín


Catering
szendvics hidegtál, üdítők, aprósütemények


Előadások
1=kevésbé volt hasznos, 5=kiemelkedő volt

1–2–3–4–5


Ámon Ada (Budapest Főváros Önkormányzata)
A „Budapest – Nappal hajtva” projekt bemutatása


Kiss Ernő (Magyar Napelem Napkollektor Szövetség)
Napelemes rendszerek, a napelempiac bemutatása


Czabarka Mihály (Projectdoctor)
Társasházi napelemes projekt megvalósítása és menedzsmentje


Kruppa Attila (Magyar Elektrotechnikai Egyesület, Tűzvédelmi Munkabizottság)
Napelemes rendszerek létesítésének biztonsági szempontjai


ifj. Czinege Károly (Czinege és Fiai)
Az elektromos fűtés használata társasházakban


Hollauer Balázs (ActiveTender)
Napelemes rendszerek finanszírozásaLezajlott program

10:00 Megnyitó Szilágyi László elnökségi tag Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
10:10 Előadás Ámon Ada klímapolitikai főtanácsadó Budapest Főváros Önkormányzata A „Budapest – Nappal hajtva” projekt bemutatása
10:30 Előadás Kiss Ernő elnök Magyar Napelem Napkollektor Szövetség Napelemes rendszerek, a napelempiac bemutatása
10:50 Előadás Faith Márton okleveles villamosmérnök Napelemes kiserőművek tervezése, engedélyeztetése
11:10 Előadás Czabarka Mihály ügyvezető Projectdoctor Kft. Társasházi napelemes projekt megvalósítása és menedzsmentje
11:30 Szünet
12:00 Előadás Czabarka Mihály ügyvezető Projectdoctor Kft. Társasházi napelemes projekt megvalósítása és menedzsmentje
12:20 Előadás Kruppa Attila vezető Magyar Elektrotechnikai Egyesület, Tűzvédelmi Munkabizottság Napelemes rendszerek létesítésének biztonsági szempontjai
12:40 Előadás ifj. Czinege Károly ügyvezető Czinege és Fiai Kft. Elektromos fűtés használata társasházakban
13:00 Előadás Hollauer Balázs ügyvezető ActiveTender Kft. Napelemes rendszerek finanszírozása
13:20 Teszt
13:30 Rendezvényzárás Szilágyi László elnökségi tag Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

Hogyan lesz Budapest 2030-ban Nappal hajtva?

A közeljövőben lakásfelújítást tervező budapestiek kétharmada napelemet szeretne telepíteni a háztetőre a Fővárosi Önkormányzat közvélemény-kutatási adatai szerint. Ugyanakkor egyelőre az összes áramfogyasztásnak csak töredékét, kevesebb mint 1%-át adják napelemek Budapesten.

A Főváros nemrégiben nagyszabású programot indított azért, hogy növelje a lakossági napelemes rendszerrel rendelkezők számát. Budapest városvezetése elkötelezett abban, hogy hatékony intézkedéseket tegyen a klíma vészhelyzetre való felkészülés és a negatív hatások csökkentése érdekében. Nemrégiben egy 2030-ig szóló klímastratégia lépett érvénybe, amelynek célkitűzése szerint összesen 40%-kal kell csökkenteni a főváros szén-dioxid-kibocsátását, és 130%-kal kell növelni a jelenlegi napelem kapacitásokat.

A Budapest Nappal hajtva program összesen 1500 MW teljesítményű, vagyis körülbelül tíz millió négyzetméter napelem telepítésével jelentősen csökkentené a főváros károsanyag-kibocsátását, és energiafüggőségét. Ezzel az ambiciózus tervvel közel ötszázezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítanánk meg, vagyis annyit, amennyi az összes budapesti lakos egy évi áramfelhasználásából a légkörbe kerül.

A program eredményessége nagyban függ a fővárosi bérházakkal, társasházakkal való együttműködéstől, számos épületben komoly szükség van a lakóépületek energetikai korszerűsítésére. A megújulás indokoltságán túl egyéb tényezők is billenthetik a mérleget az átállás felé: a napelemes támogatások mértéke folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan a beruházás költségei egyre csökkenek, továbbá az elmúlt évek tendenciái alapján egyre többen választják az elektromos fűtési módszert.

Kivitelezőink elkötelezettek a napelemes rendszerek népszerűsítése mellett, ezért kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a témában érdekeltek teljes körű tájékoztatást kapjanak. Így került megszervezésre a Budapest Nappal Hajtva Konferencia Közös Képviselőknek, mely során a részt vevők hasznos információkhoz jutnak szolár alapismeretektől a társasházi napelemes projekt megvalósításáig.


MEDIA12 Magyar Napelem Napkollektor Szövetség Budapest Nappal hajtva